Makarnanın atası
Hengel, Türkiye'nin belli bölgelerinde hala yapılmakta olan bir çeşit makarna türüdür. Zamanla bir çok farklı çeşidi ve buna bağlı olarak da ismi türemiş olan bu yöresel yemeğin ilk versiyonunu sizlerle paylaşacağım.
Kars ve dolaylarında sevilerek tüketilen bu yemek geçmişte, büyük sinilerle sofraya getirilirmiş ve tüm aile birlikte aynı siniden Hengel'i yermiş. Hatta son parçayı kimin kapacağına dair tatlı kapışmalar yaşanır, bu da ev ahalisinin neşeli anlar yaşamasına sebep olurmuş. Gel gelelim günümüzde herkese farklı tabaklarda servis edildiğinden, son parça kapışması da tarih olmuş. Tarifi oldukça basit olmasına rağmen işin içinde hamur olduğundan, yoğurma ve açma işlemleri sebebiyle zahmetlidir azıcık. Yerken löpür löpür götürülen bu efsane yemek, hazım aşamasına gelince kabusunuz olabilir. Merak etmeyin ama çözümü bende. Bu arada uyarayım, sarımsak soğan yemem diyen arkadaşlardansanız, hiiiç size göre bir yemek değildir, zira bolca sarımsak ve soğan içerir kendileri. Yok beni bozmaz, sarımsak soğan candır diyenlerdenseniz, o zaman buyurunuz malzemeler...
Hamuru için:
- 6 Su Bardağı Elenmiş Un
- 3 Yumurta
- 200 gr. Süt
- Yarım Su Bardağı Su
- 2 Çay Kaşığı Tuz
Sosu için:
- Yoğurt
- Sarımsak
- Tuz
- 4 Orta Boy Soğan
- Tereyağı
- 4 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
Not: Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı!
Beklettiğiniz hamurunuzu kaptan alıp kündelere ayırın. (Bu tarifle 5 künde çıkmakta) Açacağınız künde dışındakileri, kuruma olmaması için kuru bir bezle örtün. Tezgahınızı/Masanızı unladıktan sonra kündenizi açın. Açtığınız hamur mantı hamurundan azıcık daha ince olmalıdır. Açma işlemini tamamladığınızda, boydan ve enden 3 parmak kalınlığında kesip pişime hazır hale getirebilirsiniz.
Veee hazırlanışı:
Hamuru yoğuracağınız derin bir kaba unu koyun ve ortasını parmaklarınızla çukurlaştırın. Açtığınız
çukurun içine yumurtaları, sütü, tuzu ve suyu ekleyin. Parmak uçlarınızla tüm malzemeleri harmanlayın ve yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelince ve elinize yapışmayana kadar yoğurmaya devam edin.
Hamurunuz çok sert olursa su ekleyerek yumuşatabilir, yumuşak olduysa da elenmiş un ilave ederek kıvamını tutturabilirsiniz.
Hazırladığınız kulak memesi kıvamındaki hamuru içe toplayıp aynı kabın içinde, üzerine kuru bir bez kapatarak 20-25 dk. kadar bekletin.
Bekleme süresinde sos hazırlıklarınızı yapın.
Sarımsaklı yoğurdunuzu yaptıktan sonra soğanlı sos hazırlığına geçebilirsiniz. Soğanlarınızı küp küp (çok ufak olmayacak şekilde) doğrayın ve zeytin yağıyla, soğanlar yarı saydam bir hal alana kadar pişirin. Pişirme tamamlandıktan sonra içine tereyağını ekleyin ve tereyağı eridikten sonra altını kapatın. Hamurunuzu kesme aşamasına geldiğinizde, soğanın altını tekrar orta ateşte açıp soğanları iyice pişirebilirsiniz. Hafif yanmışı da makbuldür, bilginize.
Geldik servis aşamasına... Üzerine çok az sarımsaklı yoğurt gezdirdiğiniz tabağa, hamurları sudan kevgir yada küçük bir süzgeçle çıkararak koyun (çok az sulu da olabilir) Tabağınızdaki hamurların üzerine yine sarımsaklı yoğurt gezdirip, onun üzerine de soğanlı yağ sosunu ekleyin. Voilà!
Afiyet olsun.
Sıcak hamurlu ve yoğurtlu olan bu yemek haliyle, şişkinliğe sebep olmakta ve zor hazmedilmektedir. O yüzden bu tarz yemeklerden sonra kesinlikle su içilmemelidir. Maazallah taş yutmuş gibi olursunuz. Fakat panik yapmanıza hiç gerek yok. Size yöresinde bile çok az kişi tarafından bilinip, yapılan bir tarif vereceğim. Hengel'in, adeta kendi içinden doğan bir kurtarıcısı var. Su içme isteğinizi bastırıp, lezzete altın vuruşu yapan ve aynı zamanda hazmı kolaylaştıran... Bu güzelliğin adı Helim Çorbası. "Helim Aşı Çorbası ile karıştırmayın, bu apayrı bir lezzet!"
Hengel'i haşladığınız tencerede kalan sudan, içebileceğiniz kadar bir çorba kasesine alıp, içine yoğurt ekliyorsunuz. Yoğurt suyun içinde iyice kaybolana kadar karıştırıyorsunuz ve üzerine soğanlı yağdan da ekleyince içime hazır hale gelmiş oluyor. Tavsiye olunur.
Afiyetler olsun efenim.
Yorumlar
Yorum Gönder